Doğa Koleji’nden deprem sonrası psikolojik iyi oluş için öneriler
Doğa Koleji Rehberlik bölümü liderleri ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Şimşek, afet sonrası çocukların ve yetişkinlerin ruh sağlığını desteklemek için değerli tavsiyelerde bulundu.
Doğa Koleji’nden yapılan açıklamada Doğa Koleji Rehberlik Bölüm Başkanı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Şimşek’in ortak açıklamasına yer verildi.
6 Şubat 2023’te 10 ilde meydana gelen ve Türkiye’de çevre birçok ili de etkisi altına alan depremlerin derin hasar ve can kaybına yol açtığı hatırlatılan açıklamada, depremin fiziki hasarının ülkenin tüm şiddeti ve ölçeğinde yaşandığı belirtildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Bu zorlukla yaşamaya devam ederken, depremin en az fiziksel boyutu kadar manevi boyutunu da görmeli ve önemsemeliyiz. Travmatik olaylar sonrası verilen tepkiler sadece afeti yaşayanlar için değil, aynı zamanda afeti yaşayanlar için de geçerlidir.” aileleri, yakınları, mağdurlara yardım eden bireyler için; medyayı takip eden ve izleyenler tarafından da görülebilmektedir.Bu nedenle, afetler sonrasında oluşabilecek gerilim tepkilerini bilmek ve anlamak hepimiz için değerlidir.”
Travma sonrası verilen tepkilere değinilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Duygusal tepkiler, şok, öfke, çaresizlik, aşırı kaygı, suçluluk ve karamsarlık hali olarak sayılabilir. Bilişsel tepkiler, fikir ve fikir akışında ortaya çıkan tepkilerdir. Hafıza ve konsantrasyon güçlükleri, istenmeyen ve kaçınılmaz düşünceler olarak kendini gösterebilir. Fiziksel yansımaları, uyuyamama, yorgunluk.Gerginlik,baş ağrısı,mide-bağırsak sorunları şeklinde görülebilir.Davranışsal tepkiler;irkilme,depremi hatırlatabilecek olaylardan kaçınma ve sürekli tetikte olma.Sosyal yansımalar:kişiler arası ilişkilerde çatışma ve sorunlar, yabancılaşma, sosyal geri çekilme veya çok fazla bağlanma, anne /babadan/bakıcıdan ayrılmayı istememe tepkileri.”
Çocukların psikolojik iyi oluşları için ailelere öneriler
Doğa Koleji yaptığı açıklamada, deprem sonrası çocukların psikolojik iyi oluşları için ailelere şu önerilerde bulundu:
“Yetişkinler de korkularını ve olumsuz duygularını çocuklarıyla yaşlarına uygun bir şekilde, kendilerini hazır hissettikleri zaman paylaşmalıdırlar. Çocuklarınız için yapabileceğiniz en güzel ve anlamlı şeylerden biri onları dinlemektir. Çocuklarla afet hakkında konuşmak (dünyanın hareketleri), yaşa uygun kitaplar okumak, fotoğraf çekmek, birlikte araştırma yapmak, oyun oynamak ve birlikte vakit geçirmek bu güçlü süreci daha sağlıklı hale getirecektir.Her zamankinden biraz daha yakınlık ve şefkat göstererek çocukların ruhsal güzelliğini destekleyebilirsiniz. Çocukların beyin sarsıntısı ile ilgili sordukları soruları dinleyip yaşlarına uygun bir şekilde onları korkutmadan cevaplamak, deprem konusunda bilinçlendirmek ve gerekli önlemleri almak, çocuklara da iman duygusunu aşılayacaktır.”
Açıklamada, küçük yaş gruplarındaki çocuklara basit ve yapılandırılmış görevler verilmesi ve küçük sorumluluklar almalarına fırsat verilmesi gerektiği belirtilirken, ileri yaş gruplarında akademik ve sosyal hayatın devamının sağlanabileceği belirtildi. desteklenir.
Açıklamada, çocuklarla vakit geçirmenin önemine dikkat çekilerek, “Bu zamanlarda hoşgörülü ve destekleyici olmak çok değerli. Bu zamanlarda özellikle küçük çocuklar medyadaki olumsuz içeriklerden uzak tutulmalı. En iyilerinden biri de çocuklarla vakit geçirmenin önemine işaret edildi.” Kendinize ve çocuklarınıza yardımcı olmak için yapabileceğiniz şeyler doğru kaynaklardan bilgi almaktır.Çocuğunuz depremden sonra panik belirtileri, ağlama nöbetleri, uyku sorunları veya ciddi davranış sorunları gösteriyorsa bir uzmana ihtiyacı olabilir terimleri kullanılmıştır.
Deprem sonrası yetişkinlerin manevi güzelliği için öneriler
Erişkinlerin deprem sonrası zihinsel zindeliğine değinilen açıklamada, bu dönemde beden ve zihin işleyişini düzenlemek için nefes egzersizleri, düzenli beslenme, dinlenme, yeterli uyku ve yürüyüş gibi fiziksel egzersizlerin faydalı olacağı belirtildi. .
Açıklamada, deprem öncesi günlük işlere dönüş için küçük günlük görevler verilmesinin tepkilerin normalleşmesine katkı sağlayacağı belirtilerek, “Bu dönemde önemli kararlar almaktan kaçınılmalıdır. Yakın arkadaşlarınıza ve sevdiklerinize söyleyin. ve sizi kim anlayacak, deprem sırasında ve sonrasında neler yaşadığınızı. Sosyal desteklerin iyileştirici etkisi var. Biriyle konuşmak deprem sonrası toparlanmanıza ve neler olup bittiğini daha iyi anlamanıza yardımcı oluyor.” söylendi.
Deprem bölgesinde neler olup bittiğini bilmek istemeniz çok doğaldır ancak depremle ilgili görsellere, fotoğraflara, haberlere ve tartışmalara çok fazla odaklanmak travma tepkilerinin artmasına neden olabilir. Tüm bu belirtilerin haftalar içinde görülmesi normaldir. Ancak zamanla azalmaz, günlük aktiviteleri imkansız hale getirir ve bununla baş edilemeyeceği düşünülürse bir uzmandan destek alınması sağlıklı olur.” sözleri kullanıldı.